Telefon

+36 20 412 2992

E-mail

szakapolas@birilloangel.hu

Napjainkban egyre több kétség merül fel a fogyasztók körében a mesterséges édesítőszerek fogyasztásáról, egészségkárosító hatásáról.

Ennek fontossága a média hírek hatására erősödött, mely igen nagyfokú bizonytalanságot kelt.

Na de mi is az az aszpartám?

Egy mesterséges kémiai édesítőszer, melyet az 1980-as évek óta széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, ételekben és italokban, különösen azokban az esetekben, mikor a cukor kalória és cukortartalmat csökkenteni kívánják.

Leginkább a diétás termékekben található meg, cukorpótlóként ismert.

Az aszpartámot az 1960-as években fedezték fel, és 1981-ben engedélyezték az élelmiszerekben és italokban való felhasználásra az Egyesült Államokban. Azóta világszerte elterjedt és népszerű édesítőszer lett.

Az aszpartám édes íze a cukoréhoz hasonló, miközben sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, így egy vonzó alternatívát kínál azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy egyszerűen csak csökkenteni szeretnék a kalória-bevitelüket.

Kémiailag dipeptid származék, ami L-aszparginsavból és L-fenil-alaninból állítható elő.

Ebből adódóan, mivel fenil-alanin forrást tartalmaz, fel kell tüntetni az aszpartámmal édesített termékeken, mert a ritka genetikai betegség fenolketonuriában szenvedő betegek szervezete  a fenilalanint nem tudja lebontani.

Az aszpartám számos előnyét és esetleges hatásait több évtizedes tudományos vizsgálatok alapján értékelték.

EFSA – European Foods Safety Authority- az EU élelmiszer bizottsága szerinti az aszpartám megengedhető napi mennyisége 40mg/testömeg kg.

Terméken a jelölése: E951

Az Aszpartám egészségügyi kérdései :

Bár az aszpartám biztonságosnak tűnik az elfogyasztott mennyiség meghatározott határértékein belül, még mindig vannak olyan kérdések és aggodalmak, amelyeket az emberek felvetnek. Néhányan aggódnak az aszpartám potenciális hosszú távú hatásai miatt, például a daganatok kialakulásával vagy az idegrendszerre gyakorolt ​​hatásokkal kapcsolatban.

Az Amerikai Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) és az Amerikai Dietetikusok Társasága (American Dietetic Association) 2006-ban is úgy nyilatkozott, hogy az aszpartám használata biztonságos. Az aszpartámot számos országban, köztük az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Kanadában is engedélyezik és szabályozzák az élelmiszeriparban.

Az Aszpartám észlelt mellékhatásai:

Az aszpartám fogyasztásának számos jelentett mellékhatása van, de a korábbi tudományos vizsgálatok nem mutattak ki megbízható összefüggést az aszpartám és ezen tünetek között. Néhányan panaszkodtak fejfájásra, hasmenésre, gyomorpanaszokra vagy allergiás reakciókra az aszpartám fogyasztása után, de az ilyen esetek alapján nem lehet általánosítani.

A Florida Állami Egyetem (FSU) Orvostudományi karának új tanulmánya szerint a korábban lehetséges rákkeltőnek jegyzett cukormentes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszert, az aszpartámot a  MEMÓRIAZAVAROK ÉS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK KIALAKULÁSÁVAL hozták összefüggésbe.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány ezt a megállapítást arra alapozza, hogy a kísérletük során az aszpartámot fogyasztó hím egereknek – még az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által biztonságosnak ítélt mennyiségben is – olyan utódai születtek, amelyek térbeli tanulási nehézségekkel küzdöttek, és memóriahiányban szenvedtek.

A WHO –( World Health Organization) – egészségügyi világszervezet alá tartózó IARC- Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség júliusban a az aszpartámot a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta.

Ez a besorolás azt jeleti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az édesítőszer rákot okozhat.

Továbbá az újonnan kiadott irányelvében azt tanácsolja, hogy ne használjunk kalória és cukormentes édesítőszereket súlykontrollhoz. Ez az ajánlás részben egy 2022-es metaanalizishez köthető https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429 , melyben 238 kutatást néztek át és összesítették az eredményeiket, többek között aszpartám, szukralóz, stevia, szacharin, advantám, rebaudiozid-A, aceszulfám-K hatásait. A kutatás nem tartalmazza a cukoralkoholokat, az indoklás szerint azért, mert nem sorolhatók az energiamentes édesítőszerek közé.

Jason Montez, a WHO Táplálkozási és Élelmiszerbiztonsági Osztályának kutatójának nyilatkozata szerint:

 „Nehéz megmondani, hogy melyik kutatástípus a megbízhatóbb, és ennek több oka is van.

Először is, a bizonyítékok bizonyossága összességében többnyire egyenértékű a vizsgálattípusok között, azaz a legtöbb vizsgálat alacsony bizonyosságú.

 Másodszor, a különböző kutatások különböző célokkal dolgoztak, a rövid távú kontrollált kutatások például gyakran a betegségekre utaló markereket figyelték meg néhány hónapos időtartamban, a hosszú távúak pedig magukat a betegségeket. A randomizált kontrollált vizsgálatok pedig csak rövidtávon követték az eredményeket, jellemzően maximum 3 hónapon keresztül, míg a prospektív kohorsz tanulmányok akár évekig is eltartottak. Ráadásul a legújabb randomizált kutatások nem is vizsgálták az édesítőszerek cukorhoz viszonyított hatásait, így nehéz ezek eredményeit felmérni. Azt elmondhatjuk, hogy amikor az édesítőszerek közvetlenül a cukrot helyettesítik, és a résztvevők kevesebb kalóriát visznek be, rövidtávon egy kisebb fogyás elérhető, vagy legalábbis nem jelentkezik hízás. Úgy tűnik, nem ez a helyzet a hosszabb időtávokon, a résztvevők ugyanis vagy visszahíznak, vagy nem fogynak, és az édesítőszerek hosszú távú használata összeköthető a betegségek és a korai halálozás nagyobb kockázatával.”

.

A kutatás egyébként vizsgálta az ilyen szerek használatát gyerekeknél is, de érdemes tudni, hogy ezek néhány betegségtől – például az 1-es típusú cukorbetegségtől – eltekintve hatéves kor alatt egyáltalán nem ajánlottak.

Nem szabad az édesítőszerek komplett halmazát egy kalap alá venni, az nagyon szélsőséges lenne.

Cikkünk folytatódik….

Források:

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0346#.WDbZ4tLhCUk/

https://www.nature.com/articles/s41598-023-41213-2

https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616

Szerző: Laskay Barbara – Felnőtt szakápoló                                Létrehozva: 2023. szeptember 27..

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Birillo Zoo Kft –Birillo Angel Otthoni Szakápolás – Betegellátás Szolgáltatást ügyvezetője: Laskay Barbara felel.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük