Cikkünk folytatódik….
Az első részben a nagykörben használt aszpartám, mint mesterséges édesítőszert és a jelenlegi tudományos álláspontjáról írtunk.

A WHO ajánlásának alapjául szolgáló eredmények részben alacsony bizonyosságú, nem általános érvényű mindenkire a leírt kedvezőtlen hosszú távú hatás.
Nagyban befolyásoló tényező a nem részletezett körülmények, mint például az örökletes hajlam, életmód, testösszetétel –genetika, testtömeg, krónikus betegségek és annak kialakulási kockázata. Továbbá a fizikai életmód, táplálkozási szokások, élelmi-rost bevitel mennyisége és mikrobiomjuk testen belüli és test felszínén élő mikroorganizmus – vírus, baktérium összessége) állapota.
A bőr mikrobiómja közvetlenűl a születés után alakul ki. A bőrünk ekkor érintkezik először a külvilággal és ekkor kezdenek a baktériumok szaporodni rajta. Ebből fejlődik ki az immunitás.
Becslések szerint minden embernek 10-100 milliárd szimbiotikus mikrobális sejtje van, melyek befolyásolják az emésztést, immunrendszert, de a pszichét és a bőr állapotát is.
Természetesen az sem mindegy, hogy milyen típusú édesítőszerekről beszélünk. A WHO egy kalap alá vette például az aszpartámot és a steviát, amiknek számos szempontból nagyon különböző hatásaik vannak a szervezetre.
A természetes stevia (sztívia) növényből készülő (nem szintetikusan előállított) sztíviát jellemzően nem tartják rossz édesítőszernek.Az aszpartámról viszont már tudjuk, hogy nincs jó hatással a szervezetre.
„Bár a kémiai szerkezetük, az édes intenzitásuk és az érzékszervekre hatásuk eltérő, az összes édesítőszer és a cukor is ugyanazokkal az édesíz-receptorokkal lép kölcsönhatásba – nemcsak a szájüregben, hanem más glükózérzékelő sejtekkel az emberi szövetekben, beleértve a beleket és a hasnyálmirigyet is – mondta Jason Montez
„Annak ellenére, hogy a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy az egyes édesítőszerek emberekre gyakorolt egyes fiziológiai hatásaikban is különbözhetnek, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint vannak olyan általános egészségi hatások, amelyek mindegyik cukorpótlóra vonatkoznak. Lehet, hogy ennek az az oka, hogy egy közös receptoron osztoznak, egyelőre nem tudjuk biztosan.”
Sztívia –(Stevia)- édesítőszer:
A sztívia (stevia) kiváló cukorpótló, lényegesen egészségesebb, mint a répából, vagy a nádból kinyert hagyományos édesítő. Természetes édesítőszer, ami a valódi stevia növényből készül, nem a mesterséges szteviol-glikozid – máshogyan kezelendő, mint a szukralóz, az aszpartám, vagy a nátrium-ciklamát. A sztívia tartalmaz céziumot, cinket, foszfort, káliumot, kobaltot, magnéziumot és vasat, valamint A-, E-, C-, B3- és P-vitamint, aminosavakat, pektineket, nikotinsavat és béta-karotint. Mivel gazdag élelmi rostokban, a sztívia támogatja az emésztést, segít megszüntetni a székrekedést és a gyomorégést, vastartalma révén ösztönzi a hemoglobin termelődését. Nem befolyásolja az inzulin- és a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 2-es típusú cukorbetegeknél a sztívia kis mértékben csökkenti a vércukor szintjét.

Cukoralkohol – mint édesítőszer E965
Például maltit jellemzően intenzív mesterséges édesítőszerekkel kombinálva találjuk a cukormentes termékekben. A cukoralkoholok jellemzően kevésbé édesek, van bennük kalória. Hátránya, hogy emésztőrendszeri panaszokat okoznak. Az eritrit talán az egyetlen kivétel, aminél az emésztőrendszeri panaszok is kevésbé jelentkeznek.
A jelenlegi tudomány szerint szinte változatlan formában választja ki a vese, és a vizelettel kiürül a szervezetből
.Vannak szakemberek –dietetikusok, aki ezt tartják a legjobbnak az édesítőszerek közül, akár önmagában, akár sztíviával kombinálva.
Hogyan okozhat egészségkárosodást, szívproblémákat, cukorbetegséget vagy korai halálozást egy édesítőszer?
Egyelőre nem tisztázott ezért nem lehet ok-okozati összefüggést húzni az édesítőszer kontra egészségkárosodás között.
Feltételezések ötletek azonban már vannak.
Nem tudni, mik a pontos mechanizmusok, de a WHO ajánlás felsorol néhány lehetséges megoldást:
- ízérzékelésre gyakorolt hatások (például édes íz preferenciája, az édes íz érzékenységének változása),
- étkezési jelzések (például éhség, étvágy) és egyéb idegi válaszok (például a hedonikus válasz az édes ízre, a memória- és jutalomútvonalak az agyban)
- felszabadulhatnak metabolikus hormonok és más biológiai molekulák, az inzulinérzékenység szabályozása megváltozhat
- a vékony- és vastagbelekben élő baktériumok is megváltozhatnak.”
Friss kutatások szerint ezek az édesítőszerek hatnak a mikrobiomra
A minden emberre egyedileg jellemző a mikrobiom összetételt.
Az elmúlt évek kutatásai feltárták, hogy a szervezet úgymond bélflórája (mikrobiom) egyfajta belső kommunikációs hálózattal rendelkezik, melynek működéséről és fontosságáról kevés információ rendelkezik. Feltérképezése folyamatos, de azt már feltételezik, hogy ebbe a kommunikációs hálózati működés megváltozásában/befolyásolásában az édesítőszereknek része van.
Annyi biztos, hogy nagyon fontos szerepe van a szervezet megfelelő működéséhez a a mikrobiom –egyensúly megtartása.
A világban az édesítőszereket komplex módon használják, azaz kevésbé a cukor közvetlen helyettesítésére, inkább cukortartalmú ételekkel és italokkal együtt fogyasztják.
Sokan azon hit miatt fogyasztanak édesítőszeres termékeket, mert mondván az ilyen ételek és italok egészségesebbek.
Több bizonyíték arra utal, hogy az édesítőszereket használó populáció több kalóriát eszik és iszik, mint mások, pedig csak kevesebb kalóriát kéne fogyasztani.
Kutatások kimutatják, hogy az édesítőszerek hasonló inzulinválaszt válthatnak ki a szervezetben, mint a cukor, annak ellenére, hogy nem tartalmaznak kalóriát.
Az inzulin, feleslegesen van a vérben cukor bevitel nélkül, ami a májba kerül, ahol hozzájárulhat a zsírfelhalmozódáshoz és a vérzsír-szint emelkedéséhez.
Kutatások feltételezik, hogy az édesítőszerek rendszeres és túlzott fogyasztása miatt szénhidrátanyagcsere-zavarok alakulhatnak ki, nő az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség rizikója.
Összefoglalva:
Alapjáraton véve nem jó stratégia, ha édesítőszeres termékeket fogyasztunk annak érdekében, hogy fogyjunk, vagy elkerüljük a krónikus betegségeket.. A cukorbevitel édesítőszerek fogyasztása nélkül is csökkenthetik.
Ha valakinek nincs egészségügyi problémája, annak nincs oka rá, hogy kiiktassa a szervezetbe bevitt cukormennyiséget.
A túlzott cukorfogyasztás elkerülése véget érdemes a WHO egyértelmű utasítását figyelembe venni. Ez alapján a napi energia bevitel 10 de inkább 5%-ára csökkentsük a cukor mennyiségét.
Fontos megjegyezni, hogy a WHO metaanalízise nem talált ok-okozati összefüggést az édesítőszerek és a betegségek vagy a halálozás között. Így azt erős túlzás kimondani, hogy ezek a cukorpótlók önmagukban bármilyen betegség okozói lennének.
Forrás:
https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0346#.WDbZ4tLhCUk/
https://www.nature.com/articles/s41598-023-41213-2https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616
Szerző: Laskay Barbara – Felnőtt szakápoló Létrehozva: 2023. szeptember 27..
Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Birillo Zoo Kft –Birillo Angel Otthoni Szakápolás – Betegellátás Szolgáltatást ügyvezetője: Laskay Barbara felel.